Необходими продукти
За месото:
700 г кайма смес или агнешка
1 средна глава лук
1 скилидка чесън
връзка нарязан магданоз
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
шепа зърна нар
3 с.л. вода
30 мл. зехтин
За соса:
1 кофичка кисело мляко
3 големи с.л. сусамов тахан
сокът от половин лимон
3 с.л. зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чесъна и магданоза. Смесете в купа всички съставки за каймата. Размесете добре и оформете кюфтенцата, леко издължени, леко прищипнати в двата края.
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете малко зехтин в тиган и изпържете кюфтенцата за около 5 минути от страна. Отцедете ги върху салфетка и ги прехвърлете в малка тавичка.
Разклатете киселото мляко добре, добавете тахана, лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте добре. Излейте соса върху кюфтенцата и ги допечете около 15 във фурната, полети със струйка зехтин.
Поднесете ястието с прясно нарязан магданоз, поръсено със зърна нар и по желание кедрови ядки. Наздраве!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още: