телешка кайма - 1 кг
ориз - 150 гр
яйца - 5 бр
лук - 1 глава
копър - 1 връзка
брашно - 2 с.л.
зехтин - 60 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Ако ви се хапва нещо топличко с апетитен и гъст сос за топене, непременно си направете кюфтета с яйчен сос по рецепта на Mate Kitchen. Чудна и лесна за приготвяне рецепта от българската кухня, която носи особена свежест заради щедрото количество копър в нея. Преходният период, когато зимата все още не си е отишла, а пролетта не е дошла, но ни се иска, е особено подходящ за това ястие – именно заради пролетния вкус и настроение.
Харесваме рецептата за кюфтета със сос, защото се приготвя с малко продукти. Кайма, ориз, глава лук, яйца, малко мазнина, брашно, подправки. Ние ги направихме с телешка кайма, но това съвсем не е задължително. Можете да ползвате и смес. Единствената ни препоръка е да не е свинска, не защото е лоша, а защото в нея има доста мазнина и щом се стопи, кюфтета ще станат доста малки. Няма да е пресилено, ако кажем, че в това ястие правим от нищо нещо. Такива гозби са характерни за наша кухня, те са особена проява на кулинарна изобретателност и въображение. Припомнете си само качамака, пататника, свинското с праз, пържените чушки или зелен лук с яйца. А има и още много – все в този дух.
Непременно поднесете топлите кюфтета с яйчен сос с достатъчно количество мек хляб, съветват от Mate Kitchen. Ще ви трябва. Грехота е да изядете свежия сос с лъжица. Между другото, може да добавите в него няколко капки лимонов сок за още мъничко свежест.
Начин на приготвяне:
1. Сложете каймата в купа и при нея добавете накълцания съвсем на ситно лук.
2. Чукнете вътре две от яйцата, прибавете ориза, черен пипер и сол на вкус. Омесете каймата много добре и оформете кюфтенца с големината на яйце.
3. В тенджера с вряща вода налейте зехтина и сложете кюфтенцата да се варят. След като заврят, отпенете бульона и варете около 20-25 минути.
4. Дръпнете тенджерата от котлона, извадете кюфтенцата и оставете бульона да се поохлади.
5. През това време в купа разбийте яйцата заедно с брашното до гладка каша. Налейте на части бульона при непрекъснато бъркане докато не смесите цялото количество яйчена смес и бульон.
6. Върнете тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане варете докато сосът се сгъсти до желаната от вас консистенция. Щом е готов, го подправете със ситно нарязан копър.
7. Сложете няколко кюфтенца в чиния, залейте с горещия сос и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа телешка кайма, което може да предизвика алергични реакции.