- 400 г свинска плешка
- 400 г телешка плешка
- 400 г свински гърди без кост
- 0.5 връзка магданоз
- 2 стръка пресен лук
- 2 мариновани люти чушки
- 2 филии стар хляб
- 50 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 1 скилидка чесън
- сол и черен пипер
- 400 г свинска плешка
- 400 г телешка плешка
- 400 г свински гърди без кост
- 0.5 връзка магданоз
- 2 стръка пресен лук
- 2 мариновани люти чушки
- 2 филии стар хляб
- 50 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 1 скилидка чесън
- сол и черен пипер
- За соса:
- 100 г бекон
- 100 г краве масло
- 100 г брашно
- 250 мл пилешки бульон
- 500 мл прясно мляко
- 150 мл течна животинска сметана
- 20 г сушени манатарки
- 100 мл марсала
- 0.5 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
За кюфтетата нарежете на ситно магданоза, лука и чушките и ги сложете в голяма купа. Накиснете хляба в млякото. Трите вида смляно месо сложете в купата при наситнените продукти. Добавете и смачканата на паста с малко сол скилидка чесън.
Чукнете яйцето. Овкусете със сол и черен пипер. Замесете кайма и я оставете в хладилник за минимум половин час.
Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Оформете 18 кюфтета и ги подредете в тава. Изпечете ги до готовност - за около 12 минути.
За соса накиснете манатарките в марсалата за няколко минути, след това ги отцедете, като запазите течността и ги нарежете на ситно.
Нарежете бекона на кубчета, а лука и чесъна - на ситно. Сложете бекона в студен тиган. Включете котлона. Щом беконът пусне мазнина, добавете маслото и нарязаните лук и чесън. Оставете да се запържат до златисто.
След това поръсете брашното и запържвайте до златисто. Налейте пилешкия бульон, а след това и млякото - малко по малко. Овкусете с нарязана на ситно мащерка.
Добавете манатарките, овкусете със сол и пипер, налейте марсалата и сметаната. Гответе, докато сосът се сгъсти.
Сервирайте кюфтетата със соса.
Още рецепти:
Кюфтенца на грил в лимонови листа
Бързи италинаски кюфтенца с моцарела
Пролетни пилешки кюфтенца с босилек