Кюфтета с бял сос

Традиционна българска рецепта за всяко време от годината

3 от общо 2 гласа
50 мин.
Необходими продукти

За кюфтетата

кайма смес - 600 грама

лук - 1 глава

ориз - 100 грама

яйца - 1 бр.

брашно - 50 грама

зеленчуков бульон - 1 кубче

магданоз - 1/2 връзки 

чубрица - 1 супена лъжица

сминдух - 1 ч.л.

черен пипер - 1/2 ч.л.

сол на вкус

 

За соса

масло - 50 грама

яйца - 3 бр.

кисело мляко - 1 кофичка

брашно - 2 с.л.

Казват, че кюфтетата като ястие идват от Персия. Правили са ги от остатъчно месо, а днес във всички части на света хапват кюфтенца, но приготвени от различно месо и с различни подправки. Те, впрочем, са много важни особено за тази рецепта, отбелязват от Mate KitchenВ белия сос има само яйца, брашно и кисело мляко и затова е важно каймата да бъде овкусена много добре. В противен случай яденето ще стане блудкаво.

Кулинарите от Mate Kitchen слагат тук чубрица, сминдух, черен пипер и задължително магданоз. Магданозът е една от най-подходящите подправки за кюфтета. Същото важи и за лука и черния пипер.

Направете кюфтетата по-големи, но не прекалявайте, защото в тях има ориз, който тепърва ще набъбва - внимавайте, за да избегнете липса на място в тенджерата, ако кюфтета станат с големината на портокали. Брашното е важно, защото държи кюфтетата стегнати.

И още нещо важно по отношение на соса - той се вари докато стане гъст като тесто за палачинки. Не го сгъстявайте повече, защото когато се охлади, се стяга и ще стане на парчета, съветват още от Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

За кюфтетата

1. Омесете каймата със ситно нарязания лук, магданоза, чубрицата, черния пипер, сминдуха, яйцето и ориза.

2. В тенджера налейте 1 л вода. Разтворете в нея зеленчуковия бульон и оставете да заври.

3. Оваляйте кюфтетата в брашното и ги пуснете във врящата вода. Варете, докато каймата се сготви, а оризът набъбне.

За соса

1. Смесете брашното, яйцата и киселото мляко. В дълбок тиган разтопете маслото и в него изсипете сместа.

2. Бъркайте на слаб огън докато се посгъсти, след което разредете с бульона на кюфтетата.

3. Засилете огъня и бъркайте непрекъснато, докато постигнете желаната консистенция на соса.

4. Сервирайте в дълбока чиния по 2 или 3 кюфтета и залейте с белия сос. Поръсете с нарязан магданоз.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти