За кюфтетата
кайма смес - 600 грама
лук - 1 глава
ориз - 100 грама
яйца - 1 бр.
брашно - 50 грама
зеленчуков бульон - 1 кубче
магданоз - 1/2 връзки
чубрица - 1 супена лъжица
сминдух - 1 ч.л.
черен пипер - 1/2 ч.л.
сол на вкус
За соса
масло - 50 грама
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 кофичка
брашно - 2 с.л.
Казват, че кюфтетата като ястие идват от Персия. Правили са ги от остатъчно месо, а днес във всички части на света хапват кюфтенца, но приготвени от различно месо и с различни подправки. Те, впрочем, са много важни особено за тази рецепта, отбелязват от Mate Kitchen. В белия сос има само яйца, брашно и кисело мляко и затова е важно каймата да бъде овкусена много добре. В противен случай яденето ще стане блудкаво.
Кулинарите от Mate Kitchen слагат тук чубрица, сминдух, черен пипер и задължително магданоз. Магданозът е една от най-подходящите подправки за кюфтета. Същото важи и за лука и черния пипер.
Направете кюфтетата по-големи, но не прекалявайте, защото в тях има ориз, който тепърва ще набъбва - внимавайте, за да избегнете липса на място в тенджерата, ако кюфтета станат с големината на портокали. Брашното е важно, защото държи кюфтетата стегнати.
И още нещо важно по отношение на соса - той се вари докато стане гъст като тесто за палачинки. Не го сгъстявайте повече, защото когато се охлади, се стяга и ще стане на парчета, съветват още от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
За кюфтетата
1. Омесете каймата със ситно нарязания лук, магданоза, чубрицата, черния пипер, сминдуха, яйцето и ориза.
2. В тенджера налейте 1 л вода. Разтворете в нея зеленчуковия бульон и оставете да заври.
3. Оваляйте кюфтетата в брашното и ги пуснете във врящата вода. Варете, докато каймата се сготви, а оризът набъбне.
За соса
1. Смесете брашното, яйцата и киселото мляко. В дълбок тиган разтопете маслото и в него изсипете сместа.
2. Бъркайте на слаб огън докато се посгъсти, след което разредете с бульона на кюфтетата.
3. Засилете огъня и бъркайте непрекъснато, докато постигнете желаната консистенция на соса.
4. Сервирайте в дълбока чиния по 2 или 3 кюфтета и залейте с белия сос. Поръсете с нарязан магданоз.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.