За кюфтетата:
кайма смес - 750 грама
яйца - 1 бр.
лук - 1/2 глава
галета - 2 с.л.
чубрица - 1 ч.л.
булгур по желание - 50 гр
брашно - 50 грама
сол на вкус
За соса:
лук - 1 глава
картофи - 3 бр.
червени чушки - 1 бр.
зелени чушки - 1 бр.
моркови - 2 бр.
магданоз - 3 стръка
доматено пюре - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица - 1 ч.л.
олио - 50 мл
сол на вкус
Рецептата на Mate Kitchen за кюфтета по чирпански е проста и лесна за приготвяне, а освен това е икономична. Това, което ние добавихме към класическия списък с продукти за кюфтенцата, е накиснат във вода и набъбнал булгур. Той ги прави по-пухкави и им придава допълнителен вкус. Обичаме да заместваме с него ориза в пълнените чушки, добавяме го и в лятната салата от краставици и домати. Ако досега не сте готвили с булгур, дайте му шанс и опитайте. Вкусът му е по-плътен от този на ориза и в същото време е много лек. В комбинация с кайма е много приятен.
Соса може да обогатите, като добавите два-три дафинови листа и едно-две зрънца бахар.
Ние обичаме топлите кюфтета по чирпански с нещо лютичко и повече мек хляб, за да има за топене. Ако сте пропуснали да се снабдите с лютиви чушлета, в краен случай и някоя и друга скилидка чесън ще свърши работа.
Начин на приготвяне:
За кюфтетата
1. Накиснете булгура за вашите кюфтета по чирпански в гореща вода.
2. Омесете каймата с яйцето, нарязания на ситно лук, галетата, чубрицата и малко сол. Оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.
3. Пуснете кюфтетата в кипяща вода за около 3 минути, след което ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете настрани.
За соса
4. Нарежете лука на ситно и го запържете в тенджера със сгорещено олио.
5. Прибавете нарязаните на кубчета моркови, картофи и чушките, нарязани на едри парчета.
6. Задушете зеленчуците около 3 минути на тих огън, след което ги поръсете с червения пипер. Залейте ги с чаша и половина гореща вода и ги посолете.
7. Прибавете разтвореното в чаша хладка вода доматено пюре и отново разбъркайте.
8. Към соса прибавете кюфтетата и варете още 20-25 минути на тих огън.
9. След това подправете с чубрицата и нарязаните листа целина. Варете още 5 минути.
10. Поднесете вкусните кюфтета по чирпански поръсени със ситно нарязан магданоз.
Внимание: Съдържа доматено пюре, яйца и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.