крема сирене - 1 кг
яйца - 4 бр
жълтък - 1 бр
галета - 5 с.л.
прясна мента - 2 стръка
зехтин - 2 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Вкусното крема сирене обикновено го мажем на филийка за децата или пък го ползваме за крем, когато правим чийзкейк. Този път решихме да ви покажем, че от него може да се направят и вкусни кюфтета. Приготвят се лесно, пекат се, което е облекчение, и са много свежи заради прясната мента, която се слага в тях. От нея вземете само листата, защото стръковете са много жилави. Тях може да ги ползвате, когато си правите домашна лимонада.
От Mate Kitchen предупреждават да имате предвид, че сместа за кюфтета от крема сирене става мека и е необходимо да се добави сгъстител, за да може да се моделира. Ползвайте галета и в никакъв случай сурово брашно. Препоръката ни е като цяло да не ползвате сурово брашно в такива смеси. То не уяспява да се сготви и се усеща много неприятно, когато отхапете от готовото изделие.
Цялото бъркане на сместа за кюфтета от крема сирене е малко изморително, но накрая резултатът си струва. Получават се вкусни и леки кюфтенца, които са много подходящи за основно ястие със салата в топлото време. През зимата пък може да ги поднасяте като предястие. Хубавото на рецептата е, че кюфтетата се пекат и не се налага да стоите до печката дълго време, отбелязват от Mate Kitchen. Може и да ги изпържите, ако искате, но ви препоръчваме да си спестите това усилие.
Свежите кюфтета от крема сирене са най-вкусни, когато изстинат, така че ще се наложи да проявете търпение. С парче домат се получава най-вкусната комбинация. Ако обичате пикантното, може да ги поднесете и с пресни лютиви чушлета. Студената бира е точната напитка за тях. Наздраве и да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Намачкайте сиренето в купа, поръсете със сол и черен пипер и добавете разбитите яйца и накълцаната мента.
2. Разбъркайте и започнете да добавяте галетата. Трябва да се получи хомогенна смес, която може да се оформи и не се лепи по ръцете.
3. Оформете кюфтета и ги подредете в намазнена тава. Намажете ги отгоре със зехтин и разбит жълтък и ги печете на 200 градуса докато почервенеят. Ако искате можете да ги изпържите. Тогава стават още по-вкусни.
4. Сервирайте ги студени, подредени върху кръгчета домат.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа жълтък, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.