За кюфтетата
телешка кайма - 600 гр
сирене - 100 гр
ориз - 50 гр
лук - 1 глава
яйца - 1 бр.
магданоз - 1 връзка
чесън - 2 скилидки
За заливката
яйца - 2 броя
прясно мляко - 1 ч.ч.
брашно - 1 с.л.
лимонов сок - 1 с.л.
Кюфтета на фурна с гъст мандраджийски сос – това е една по-различна рецепта от Mate Kitchen, която ще обогати колекцията ви от ястия с кайма. За вечерите през седмицата е идеална, защото се прави лесно и не отнема кой знае колко време в готвене. Вкусът ще ви изненада приятно, защото е наситено млечен. Не е нещо, с което сме свикнали, но именно това прави тези кюфтета толкова интересни и апетитни.
Кое прави тези кюфтета на фурна “мандраджийски”? Комбинацията от яйца и прясно мляко в заливката и сиренето, което се слага в каймата. Освен това е за предпочитане каймата да е телешка. Ястието има сос, така че няма да стане сухо. Лимоновият сок му придава леко кисели нотки, така че да не е тежко. Може да ползвате и смес от телешко и свинско, но нека да не е много мазна, защото ще се стопи и вашите кюфтета ще се свият.
Имайте предвид, че мандраджийските кюфтета на фурна се изпичат бързо, може би за двайсетина минути. Следете ги и когато заливката се стегне и хванат златиста коричка, значи са готови. Може да ги поднесете веднага, докато са още топли, но са не по-малко вкусни и когато изстинат. Всичко, което ви трябва за тях, е купа със салата и вечерята е готова. Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
За кюфтетата
1. В купа смесете каймата, натрошеното сирене, предварително сварения в 150-200 мл вода ориз, нарязаната на ситно глава лук, смачкания чесън и ситно нарязания магданоз.
2. Подправете със сол и черен пипер и омесете много добре.
3. Оформете кюфтенца с размер по ваш вкус и ги пуснете във вряща вода за 15 минути.
4. Извадете сварените кюфтенца и ги прехвърлете в тавичка.
За заливката
1. Разбийте яйцата, прясното мляко, брашното и лимоновия сок до хомогенна смес и с нея залейте кюфтенцата.
2. Печете ги на 180 градуса за 20-25 минути, докато заливката хване златиста коричка.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, прясно мляко и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.