Кюфтета на фурна по мандраджийски

С изненадващо приятен наситен млечен вкус

5 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За кюфтетата

телешка кайма - 600 гр 

сирене - 100 гр 

ориз - 50 гр 

лук - 1 глава 

яйца - 1 бр.

магданоз - 1 връзка 

чесън - 2 скилидки 

За заливката

яйца - 2 броя

прясно мляко - 1 ч.ч. 

брашно - 1 с.л. 

лимонов сок - 1 с.л.

Кюфтета на фурна с гъст мандраджийски сос – това е една по-различна рецепта от Mate Kitchen, която ще обогати колекцията ви от ястия с кайма. За вечерите през седмицата е идеална, защото се прави лесно и не отнема кой знае колко време в готвене. Вкусът ще ви изненада приятно, защото е наситено млечен. Не е нещо, с което сме свикнали, но именно това прави тези кюфтета толкова интересни и апетитни.

Кое прави тези кюфтета на фурна “мандраджийски”? Комбинацията от яйца и прясно мляко в заливката и сиренето, което се слага в каймата. Освен това е за предпочитане каймата да е телешка. Ястието има сос, така че няма да стане сухо. Лимоновият сок му придава леко кисели нотки, така че да не е тежко. Може да ползвате и смес от телешко и свинско, но нека да не е много мазна, защото ще се стопи и вашите кюфтета ще се свият.

Имайте предвид, че мандраджийските кюфтета на фурна се изпичат бързо, може би за двайсетина минути. Следете ги и когато заливката се стегне и хванат златиста коричка, значи са готови. Може да ги поднесете веднага, докато са още топли, но са не по-малко вкусни и когато изстинат. Всичко, което ви трябва за тях, е купа със салата и вечерята е готова. Да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

За кюфтетата

1. В купа смесете каймата, натрошеното сирене, предварително сварения в 150-200 мл вода ориз, нарязаната на ситно глава лук, смачкания чесън и ситно нарязания магданоз.

2. Подправете със сол и черен пипер и омесете много добре.

3. Оформете кюфтенца с размер по ваш вкус и ги пуснете във вряща вода за 15 минути.

4. Извадете сварените кюфтенца и ги прехвърлете в тавичка.

За заливката

1. Разбийте яйцата, прясното мляко, брашното и лимоновия сок до хомогенна смес и с нея залейте кюфтенцата.

2. Печете ги на 180 градуса за 20-25 минути, докато заливката хване златиста коричка.

Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, прясно мляко и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти