500 г свинска кайма
1 червена люта чушка
2 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
1 малка връзка кориандър
1 с.л. олио
400 мл консерва кокосово мляко
200 г броколини
250 г сладък грах
1 с.л. соев сос
2 ч.л. рибен сос
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В купа сложете каймата и я овкусете със сол и черен пипер. Омесете. Оформете 12-16 кръгли кюфтенца.
2. В блендер сложете обелените скилидки чесън, лютата чушка без дръжката, само стръковете кориандър и зелената част на стръковете пресен лук. Добавете малко вода и смелете до получаването на гладка паста.
3. В тиган загрейте 1/2 с.л. олио. Изпържете кюфтенцата до златистокафяво, от всички страни. Извадете ги в чиния.
4. Сипете останалото олио в тигана и запържете зелената паста за 2-3 минути, докато започне да изпуска ароматите си. Добавете кокосовото мляко и оставете да заври.
5. Върнете кюфтенцата в соса заедно с предварително почистените броколини и сладък грах. Добавете соевия и рибния сос. Гответе 3-4 минути, докато зеленчуците омекнат.
6. Сервирайте кюфтенцата по тайландски, поръсени с листа кориандър и кръгчета пресен лук.