Необходими продукти за кюфтетата:
500 г свинска кайма
3-4 супени лъжици булгур или ориз
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка мащерка
1/2 чаена лъжичка босилек
черен пипер
бял пипер
галета или брашно (за овалване)
10-15 броя черни маслини
За соса:
1 кг домати или 2 x 500 г консерви с домати
1 и 1/2 - 2 чаени чаши бульон от кюфтетата
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
5 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме булгура или ориза (по желание). Наливаме студена вода в дълбока тенджера и добавяме сол. Поставяме съда на котлона и изчакваме водата да кипне. През това време смесваме необходимите продукти за приготвяне на кюфтетата, разбъркваме ги добре и оформяме малки кюфтенца. Овалваме ги в галета или брашно и ги пускаме във врящата вода за около 10-15 минути.
Докато варим кюфтенцата, приготвяме доматения сос. В зехтина задушаваме за няколко минути нарязания на ситно лук. Когато е почти готов, добавяме наситнения чесън. Задушаваме го за около минута, за да не прегорим чесъна и прибавяме пасираните или накълцани на ситно домати, сол и червен пипер. Варим, докато сосът започне да се сгъстява.
Нарязваме маслините на шайби. Загряваме фурната до 180 градуса. Отцеждаме кюфтетата от водата и ги поставяме в подходяща тава. Прибавяме маслините и поръсваме месото с малко риган, босилек и мащерка. Поливаме кюфтенцата с доматения сос и 1 чаена чаша от бульона, в който сме варили месото. Печем ястието около 80-90 минути или до готовност. При необходимост добавяме още от бульона.
Кюфтенца на фурна
С доматен сос и маслини
13743