Говорим си за ...

Кьонигсбергски кюфтета

Няма как да не добавим и чаша вино

Необходими продукти:

400 г смляно месо от свинска плешка
400 г смляно месо от телешки врат
200 г заквасена сметана
60 г краве масло
40 г брашно
1,5 л телешки бульон
250 мл сухо бяло вино
4 филета аншоа
2 филии бял хляб (без кора)
2 глави лук
2 жълтъка
1 лимон
1 дафинов лист
2 ч. л. каперси
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
сол и смлян черен пипер на вкус
за гарниране:
800 г сварени картофи

Начин на приготвяне:

Хлябът се накисва във вода.

Едната глава лук се наситнява и се запържва в около 20 г масло, докато омекне, оставя се да се охлади.

Двата вида кaйма се смесват с отцедения хляб, жълтъците, запържения лук, настърганата лимонова кора, наситнената аншоа, сол и черен пипер на вкус.

От сместа се оформят средно големи кюфтета.

Бульонът се загрява и в него се слагат другата глава лук, нарязана на кубчета, дафиновият лист, сол и зърната черен пипер. Щом кипне, силата на огъня се намалява.

В къкрещата течност се пускат кюфтетата, като водата не трябва да кипи, защото кюфтетата може да се разпаднат. Варят се около 10 минути и се изваждат, а бульонът се прецежда.

Брашното за соса се запържва в останалото масло, до златисто. Добавят се накълцаните каперси, наливат се виното и 500 мл от бульона.

Посолява се и се готви, докато се сгъсти. След това се прибавят сметаната и 1–2 с. л. лимонов сок.

Кюфтетата се поднасят в дълбоки чинии, залети със соса и гарнирани със сварени картофи.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Съветски бургери
Кюфтета по чирпански
Кюфтета и тирамису
Кюфтета от фиде
Пълнени кюфтета с гъби и сметана

Свързани статии

Екипът на Edna.bg насърчава дискусиите по темите, за които пише. Изразете Вашата гледна точка, като се придържате към конкретната тема, използвате кирилица и избягвате писането само с главни букви! Модераторската политика на сайта е много стриктна и всякакви неуместни, обидни и не по темата коментари ще бъдат изтрити.

Коментирай

За да коментирате, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-новото от Edna.bg

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.