картофи - 4-5 бр
лук малка - 1 глава
тиквички - 2 бр
яйца - 6 бр
чесън - 3 скилидки
сирене - 200 гр
прясно мляко - 150 мл
олио - 100 мл
копър - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Когато правихме тези картофи с тиквички, сирене и яйца на тиган, сериозно се замислихме в коя категория да поставим рецептата. Ако ще е обяд или вечеря, едно парче няма да ви е достатъчно със сигурност. Подхожда им да са предястие, още повече че могат да се поднесат и топли, и студени. Но сякаш най-подходящата позиция за тях е на територията на така модерния напоследък брънч. Ако се чудите какво представлява брънчът, това е нещо между късна закуска и ранен обяд. В нашия език имаме дума, която има същото значение, и това е обекуска.
Та, когато ви се удаде възможността да си поспите до късно и пропуснете обичайното време за закуска, си направете тези картофи с тиквички и сирене на тиган на Mate Kitchen. Спокойно можем да ги наречем дебел омлет, защото спойката между всички продукти в тигана се осъществява от яйца и прясно мляко. А какво всъщност има в тигана? Сварени картофи, тиквички, малко лук и чесън, сирене, щедро количество копър. Той е подходяща подправка и за картофите, и за тиквичките.
Приготвянето на този омлет започва в тигана, но завършва във фурната, затова е важно съдът да бъде със сваляща се дръжка. Ако нямате на разположение такъв тиган, можете да направите вашия омлет с картофи, тиквички и сирене в кръгла тавичка с подходящ размер. Хапнете си го топъл. Ако случайно остане, можете да го доядете по-късно следобед или да го поднесете като студено предястие вечерта, предлагат от Mate Kitchen. Тъй като не тече и не се разлива, е удобно решение за лек обяд с домашна храна в офиса.
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите, обелете ги и ги настържете. нарежете лука и чесъна на ситно.
2. Настържете тиквичките в купа, посолете и оставете за няколко минути да си пуснат водата.
3. В тиган със сваляща се дръжка загрейте олиото и задушете в него лука. След като омекне, прибавете изстисканите от водата тиквички, разбъркайте добре и оставете да се задушават заедно за 3-4 минути.
4. Прибавете картофите и след няколко минути подправете със ситно нарязания копър, чесъна, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете на огъня още 5 минути.
5. През това време в купа разбийте яйцата и към тях прибавете прясното мляко и сиренето. Разбъркайте добре и излейте сместа в тигана.
6. Разбъркайте всичко добре и оставете на слаб огън докато сместа в тигана се стегне. След това прехвърлете в предварително загрята на 200 градуса фурна, свалете дръжката и печете до златист загар.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.