картофи - 1,5 кг
извара - 600 гр
масло - 125 гр
чесън на прах - 1 ч.л.
суха мащерка - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Нека името на рецептата – картофи с извара и мащерка на фурна – не ви подвежда по плоскостта на постното и диетичното. Тук имаме сериозно количество масло, цели 125 г, което значи великолепно ухание и пръхкави, сочни картофи, ароматизирани с мащерка, черен пипер и сух чесън, уверяват кулинарите от Mate Kitchen. Чудна лека вечеря или пък гарнитура към печено месо – вие избирате. Има само едно условие – да си ги хапнете веднага, докато са още топли. Само така ще усетите масленото великолепие.
Тези картофи с извара на фурна ще ви допаднат, защото са рецепта със само три продукта, ако не броим подправките. С много всеки може да сготви - тънкият момент и да направиш от нищо нещо, с малко и обикновени продукти да стане чудо, обясняват от Mate Kitchen и издават, че това тук се случва благодарение на маслото. Изварата е постна и с неутрален вкус, но пък маслото е магичен продукт. С него дори обикновената филия хляб се превръща в неустоимо изкушение. И правилния микс от подправки също. Не са нужни много – черен пипер, мащерка и сух чесън стигат. Те обичат картофите, така че дори да сложите повече, няма да е грешка.
Решите ли да си направите картофи с извара за основно ястие, може да ги комбинирате със свежа салата или купичка топла супа.
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, измийте ги, нарежете ги на средноголеми кубчета и ги сварете. След това ги отцедете и прехвърлете в подходяща тава или съд от йенско стъкло.
2. Разпределете маслото върху картофите, овкусете с мащерката и солта, разбъркайте много добре.
3. Разбъркайте изварата със сухия чесън и черния пипер.
4. Сипете изварата при картофите, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.