картофи - 7 бр
лук - 2 глави
моркови - 3 бр
чушки - 2 бр
домати - 1 бр
брашно - 2 с.л.
дафинов лист - 2 бр
магданоз - 1 връзка
червен пипер - 1 ч.л.
олио - 50 мл
черен пипер на вкус
сол на вкус
Семплата картофена яхния е най-домашната гозба, за която се сещаме. По заведенията предлагат и мусака, и пиле с ориз, и всевъзможни супи, но тази манджичка по рецепта на Mate Kitchen ухае на вкъщи по неповторим начин. Най-вкусна, когато ти я приготви мама или баба – гъстичка и с повечко сос, за да можеш да си потопиш хляб в нея. И върви най-добре с обикновена салата от домати и лук.
Препоръчваме ви, когато готвите картофена яхния, да ползвате червени чушки. Зелените имат по-натрапчив вкус и дори да сложите само две-три парченца, пак се усеща все едно сте прекалили. С червената чушка такава опасност няма, но все пак и с нея бъдете умерени. Може да направите ястието и с печени чушки, вкусът е великолепен. През зимата пробвайте и с чушки от туршия.
Накрая само поръсете щедро с пресен магданоз и това е. Вземете си мек хляб, нарежете си сочни домати и се насладете на домашното съвършенство. Понякога на човек му трябва наистина малко, за да се почувства добре, нали!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука, морковите и чушките на ситно и ги задушете в тенджера със загрято олио.
2. Поръсете с червения пипер и брашното. Разбъркайте и налейте около литър и половина вода. Оставете да заври.
3. Обелете и измийте картофите. Нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджерата заедно с домата.
4. Подправете с дафиновите листа, солта и черния пипер. Варете, докато картофите омекнат.
5. Сервирайте топлата картофена яхния в дълбоки чинии или купички, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.