2 патладжана
1 с.л. зехтин екстра върджин
1 глава лук
2 зелени чушки
200 г телешка кайма
1 скилидка чесън
1 с.л. паста от чушки
сол и черен пипер
щипка смлян кимион
2 домата
шепа магданоз
зехтин за пържене
2 зелени люти чушки
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжаните на ленти, без да махате дръжките им. Поставете ги в купа с вода и сол за 30 минути. След това добре ги подсушете и ги надупчете с шишче на различни места.
2. Сипете 4-5 пръста зехтин в дълбока тенджера и ги загрейте до 180 градуса. Поставете патладжаните вътре и ги изпържете до златисто. Извадеге ги върху кухненска хартия и ги оставете да изстинат.
3. За плънката обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Почистените от семки чушки нарежете на тънки лентички. Загрейте тиган със зехтин и запържете лука, чушките и нарязаната на филийки скилидка чесън. Щом зеленчуците поомекнат, добавете каймата и я раздробете на възможно най-малки парченца. Щом каймата промени цвета си, добавете пастата от чушки и разбъркайте за 1 минута. След това добавете нарязаните на едро домати. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и кимион.
4. Поставете двата изстинали пържени патладжана в тавичка. Направете разрез по дължина и разтворете. Намачкайте леко „месото“ на патладжаните, за да направите място за пълнежа. Напълнете патладжаните. Върху всеки патладжан поставете по една цяла люта чушка. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 20 минути.