карначета - 2 бр.
домати - 1 бр.
тиквички - 1 бр.
лук - 2 глави.
люти чушки по желание - 3 бр.
чесън - 2-3 скилидки.
кашкавал - 100 гр.
Карначе на скара, карначе на фурна, карначе в картофи – вкусно е, но омръзва. Тези пикантно подправени наденички дават много повече възможности, ако впрегнем въображението си. С тях можем да си направим дори банички, съветват от Mate Kitchen. В разгара на лятото те показват нещо лесно и бързо, което да ползва богатството на сезона – зеленчуците. Затова запичат наденичките в гювече с домати, лук, малко чесън, люто чушле и тиквичка, а за повече разкош е добавен и настърган кашкавал за финал.
Изборът на зеленчуци за тази рецепта с карначета търпи интерпретации. Може да ползвате за канапе домати и печени чушки, добре изпържен лук, само тиквички и чесън, картофено пюре, което не сте успели да изядете предишната вечер. Възможностите са неограничени и зависят изцяло от вашия вкус и предпочитания, отбелязва Mate Kitchen. Ако харесвате лютото, пърженица от домати и люти чушки в комбинация със запеченото карначе ще провокира небцето ви.
Малко уточнение, когато приготвяте вашите карначета в гювече: 30 минути са достатъчни на карначето да се изпече, а на зеленчуците да се задушат и същевременно да запазят свежия си вкус. Ако ги предпочитате добре сготвени, сложете им бучка масло и ги пъхнете във фурната без наденичката за около 15 минути или ги запържете предварително в тиган. Който и начин да изберете, ще имате апетитно ястие, което се приготвя бързо и лесно. Идеално за моментите, когато времето и гладът ни притискат с еднаква сила.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете лука на ситно и го разпределете в 2 гювечета. По същия начин направете с тиквичката, като махнете семките и нарежете месестата част на ситни кубчета.
2. Прибавете накълцания чесън. Обелете домата, изчистете семките, а месестата част нарежете на ситно и прибавете в гювечетата.
3. Разбъркайте зеленчуците много добре, след което във всяко гювече сложете по 1 люта чушка нарязана на две.
4. Най-отгоре върху зеленчуците сложете карначето, покрийте с капак и поставете гювечетата в студена фурна. Печете ги на 200 градуса за около 30-35 мин. След това ги извадете, поръсете с настъргания кашкавал и върнете обратно във фурната да се запекат до златист загар.
Внимание: Съдържа кашкавал и карначета, които могат да предизвикат алергични реакции.