500 г пилешко месо от бутчета (без кост)
500 г телешки джолан (без кост)
500 г свински гърди (без кост)
500 г кървавица
300 г сланина
100 г ориз (бисерен)
200 мл червено вино
1 средно голяма кисела зелка
1 дафинов лист
4 с. л. олио
1 с. л. червен пипер
1–2 ч. л. див кимион
сол и черен пипер на вкус
Необходими продукти:
Свинските гърди, телешкият джолан и пилешкото месо се нарязват на едри парчета.
Овкусяват се със сол и черен пипер и се запържват в олиото.
Зелето се реже на ивици и се разбърква с ориза, червения пипер, кимиона и дафиновия лист.
Сланината се реже на много тънки филийки. Дъното и стените на гювеча се покриват с резени сланина.
Слага се 1/3 от зелето, половината месо, пак 1/3 от зелето, останалото месо и останалото зеле.
Отгоре като кравай се завива кървавицата.
Налива се виното и ако е нужно, малко зелев сок. Похлупва се. Гювечът се слага в студена фурна. След това фурната се включва на 220 градуса.
След около 30 минути температурата се намалява на 140 градуса и капамата се готви така на слаб огън около 5 часа.
Още рецепти:
- Ребърца с кисело зеле
- Пиле с кисело зеле и горчица
- Как се прави: Голи сарми
- Супа от кисело зеле и леща