2 бр. пресни кори за лазаня
60 г масло
35 г брашно
800 мл прясно мляко
125 г рикота
300 г филе сьомга
150 г сварени кралски скариди
125 г настърган пармезан
30 г хлебни трохи
За пестото:
1 връзка босилек
15 г кедрови ядки
125 г настърган пармезан
175 мл зехтин екстра върджин
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
1. Направете сос Бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, на умерен огън. Добавете брашното и го запържете за 3 минути. Добавете прясното мляко малко по малко, като разбърквате енергично. Бъркайте соса, докато се образуват балончета по повърхността и той се сгъсти. Дръпнете от огъня.
2. Размразете филето сьомга и скаридите, ако ползвате замразени. Нарежете сьомгата на кубчета, а скаридите на едро.
3. За пестото сложете листата босилек в кухненски робот или блендер и добавете предварително запечените кедрови ядки. Смелете. Добавете нарязаната скилидка чесън и настъргания пармезан. Смелете отново. Без да спирате разбъркването, добавете на тънка струйка зехтина.
4. В купа сипете рикотата, половината сос Бешамел, 3 пълни с.л. песто, скаридите, сьомгата и настъргания пармезан. Разбъркайте внимателно.
5. На дъното на дълбока тавичка разстелете 1-2 с.л. сос Бешамел. В единия край на всяка кора за лазаня сипете по 1 пълна с.л. от пълнежа и завийте на руло. Подредете канелоните в тавичката. Върху тях разпределете останалия сос Бешамел, още 2-3 с.л. песто, пармезана и фино смлените хлебни трохи. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.
Съвет: Ако Ви остане песто, сипете го във формички за лед и го замразете.