250 г канелони
За пълнежа:
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка салвия
1/4 връзка мащерка
500 г кафяви печурки
500 г печурки
1/2 ч.ч. сушени манатарки
1/2 ч.ч. бяло вино
За доматения сос:
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
3 консерви х 400 г смлени домати
1 ч.ч. листа босилек
сол и черен пипер
зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
1. За пълнежа накиснете сушените манатарки в гореща вода и ги оставете за 10 минути настрана. Нарежете двата вида гъби на малки кубчета.
2. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до омекване. Добавете двата вида печурки и усилете огъня. Добавете още малко зехтин и разбъркайте. Добавете нарязаните накиснати сушени манатарки заедно с течността, както и бялото вино. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе гъбите докато омекнат, а течността се изпари. Накъсайте листата салвия и добавете листенцата мащерка.
3. За доматения сос загрейте 2 с.л. зехтин и запържете в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом лукът омекне, добавете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте листата босилек на едро. Гответе на умерен огън в продължение на 25-30 минути.
4. Напълнете канелоните с пълнежа от гъби, като използвате пош.
5. На дъното на тава сипете половината доматен сос. Подредете в него пълнените канелони и залейте с останалия доматен сос. Покрийте тавата с лист алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.
6. Поднесете порция пълнени канелони с гъби, поръсени с листенца босилек или сирене по желание.