Предлагаме ви една ефектна рецепта от южните краища на страната ни, която е много вкусна и подходяща за празнична трапеза.
Необходими продукти за 4 порции:
8 едри печени чушки
За ориза:
1 ч. ч. ориз
1 стрък праз, нарязан на ситно
1 с. л. зехтин или олио
2 с. л. черни маслини, нарязани на кръгчета
2 ч. ч. зелев сок или зеленчуков бульон
1 клонка мащерка или чубрица
За боба:
1 ч. ч. сварен червен боб
1 глава лук, нарязана на тънки кръгчета
1 с. л. зехтин или олио
1 с. л. нарязан пресен джоджен или 1/2 ч.л. сушенѝ
1 сушена чушка, натрошена
1 домат от консерва, отцеден и нарязан
сол на вкус
За булгура:
1 ч. ч. булгур
2 ч. ч. зеленчуков бульон
2 скилидки чесън, скълцани
6 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
4 с. л. зелени маслини, нарязани
Начин на приготвяне:
Оризовият слой се приготвя, като в загрятата мазнина се задушава празът. Добавят се маслините, чубрицата и оризът. Залива се със зелевия сок или бульона и се оставя на тих огън, докато водата почти попие. Отстранява се от огъня и се оставя покрит.
Лукът за боба се запържва в мазнината, добавя се сушената чушка, бобът и доматите. Подправя се с джоджена и сол на вкус и след 3-4 мин. се дръпва от котлона.
Булгурът се залива с врящия бульон и се оставя захлупен за 30 мин. Пасира се зехтинът с чесъна, лимоновия сок, магданоза и маслините. Половината от соса се добавя към булгура.
В топлоустойчиви купи или в тавичка за печене се подреждат един ред от печените чушки, отгоре оризът, слой чушки, бобен слой и се завършва с булгура. Покрива се с фолио и се запича за 10-15 мин. Сервира се нарязано на парчета, топло или студено, с останалия сос.