за пастата:
400 г брашно
4 яйца
1 щипка сол
за соса:
250 мл животинска сметана
80 г сирене „Пекорино“
50 г краве масло
2 стръка магданоз
1 с. л. трюфел паста
сол и черен пипер на вкус
трюфел олио за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се сипва на плота, смесва се със солта, оформя се кладенче, чукват се яйцата и се разбиват с вилица. Замесва се гладко, твърдо тесто отнема време, минимум 10 минути.
Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
След това се разточва с машина за паста или с точилка, като се поръсва с още брашно. Нарязва се на дълги тънки ленти талиатели или папардели. Сиренето за соса се настъргва.
Маслото и трюфел пастата се загряват, налива се сметаната, добавя се половината от сиренето и се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер.
Пастата се сварява за 2–3 минути в кипяща, подсолена вода, до степен „ал денте“. Отцежда се и се слага в горещия сос. Разбърква се и се готви със соса 1–2 минути.
Сервира се с останалото пекорино, трюфел олио и наситнен магданоз.
Прочетете още по темата:
Вкусна паста с маслини и червено песто
Мусака от макарони
Свежа салата с макарони
Паста с тиквичка и пармезан
Как да си направим прясна паста?