За тестото:
400 г брашно
щипка сол
200 г масло
3-5 с.л. студена вода
1 яйце
1-2 с.л. прясно мляко
За пълнежа:
1 с.л. зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
750 г телешка кайма
2 с.л. брашно
400 мл телешки бульон
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. кафяв сос
1 с.л. сос Уорчестър
2 големи картофа
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното в голяма купа и добавете щедра щипка сол към него. Добавете нарязаното на малки кулчета масло (със стайна температура) и с пръсти смесете продуктите, докато се получат маслени трохи. Добавете вода на струйка и омесете, докато се получи топка. Извадете тестото върху набрашнен плот и леко го омесете. Оформете на диск, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 20 минути.
2. За пълнежа загрейте зехтин в дълбок тиган и в него запържете нарязания на ситно лук за около 4-6 минути, докато започне да омеква. Добавете настърганата скилидка чесън и каймата. Запържете за 5-6 минути, като разделяте каймата на песъчинки. Добавете доматеното пюре и брашното. Запържете за 2-3 минути. Добавете кафяв сос и сос Уорчестър, налейте телешкия бульон, разбъркайте. Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи, разбъркайте и гответе на умерен огън 10 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз.
3. Разточете 2/3 от тестото върху набрашнен плот, в правоъгълна форма (35х25 см). Прехвърлете тестото в дълбока тавичка и притиснете към дъното и стените. Изрежете излишното тесто с помощта на нож. Изсипете изстиналия пълнеж върху тестото и го разпределете равномерно. Разточете останалото тесто и покрийте тавичката. По краищата притиснете с вилица. Ако желаете, направете декорация от останалото тесто. Намажете тестото отгоре с разбито яйце с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-40 минути.
4. Сервирайте парче от пая с гарнитура от варени до хрупкавост броколи и зелен фасул. Полейте със сос.