пилешки бутчета обезкостени - 4 бр.
свинско месо - 500 гр
царевичен грис - 500 гр
лук - 4 глави
масло - 120 гр
олио - 100 мл
чубрица - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
През студените дни е време за вкусен топъл качамак - само че не със сирене и масло, а с месо. И то два вида месо и запържен лук – всичко събрано в глинен гювеч, както по тази зимна рецепта на Mate Kitchen.
Да се направи качамак с месо на фурна не е сложно. Отнема малко повече време, защото месото и лукът трябва да се запържат предварително. От Mate Kitchen приготвят гозбата с пилешко и свинско, но ще стане също толкова вкусна ако замените свинското с телешко или пък го направите изцяло с агнешко, уверяват кулинарите. Всички тези видове месо имат характерен вкус, който обогатява по несравним начин царевицата. А за да вземете максимума от лука, го изпържете до карамелизиране, за да се усети сладостта му.
Можете да поднесете готовия качамак с месо без никакви добавки. Ако искате повече цвят, поръсете го с червен пипер и залейте със загрята мазнина, колкото да цвърне пиперът, съветват от Mate Kitchen. Понеже ястието е доста питателно, е добре да има нещо кисело или люто на масата с него. Затова туршията е перфектното сезонно решение. Тя ще балансира мазнината от месото и ще добави още вкус.
Начин на приготвяне:
1. Сварете качамака в подсолена вода според указанията на опаковката и го дръпнете встрани да поизстине.
2. През това време обелете и нарежете на полумесеци лука и го задушете в разтопеното масло. След като омекне, овкусете с чубрица, сол и черен пипер.
3. Изсипете лука при качамака и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.
4. Нарежете пилешкото и свинското на хапки и ги овкусете поотделно със сол и черен пипер.
5. В тенджера загрейте олио и запържете пилешкото. Извадете го от мазнината и в същата тенджера запържете свинското.
6. Намажете глинен гювеч обилно с масло и на дъното сипете 1/3 от качамака. Отгоре разпределете свинското и покрийте с още 1/3 от качамака. След това сложете пилешкото и завършете с останалия качамак.
7. Сложете в студена фурна и печете на 180 градуса за около час. Извадете, изчакайте леко да се охлади и поднесете.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.