1 кг ориз басмати
1 цяло пиле (жълто)
500 г моркови
1 глава лук
1 с.л. „Гарам масала“
1 с.л. сол
200 мл олио
200 г стафиди
бадеми и шамфъстъци за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разфасовайте пилето. Бутчетата и филетата измийте и нарежете на малки кубчета. Останалата част от пилето заделете за друго ястие.
2. Нарежете лука на ситно. Измийте ориза.
3. Морковите обелете и нарежете на дълги ивици. Накиснете бадемите във вода и ги обелете.
4. Загрейте олиото в дълбок съд. Първо запържете месото и добавете лука към него, оставете го да се запържи и той. Налейте 1 л вода, подправете с гарам масала, след това посолете.
5. Оризът се измива добре и се сипва в тенджерата. Готви се 20 минути под капак. Добавят се още около 200 мл вода.
6. Прибавят се нарязаните моркови и стафидите. Похлупва се. Готви се още 10 минути под капак, който е облечен с кърпа, за да поема влагата и да стане пръхкав оризът.
7. Сервирайте пилафа с бадеми и шамфъстъци.