1.5 кг свобдно отглеждано пиле
1 органичен лимон
4 стръка розмарин
3 стръка праз
2 червени чушки
1 оранжева чушка
1 жълта чушка
100 г черни маслини без костилки
4 с.л. зехтин
морска сол
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Почистете трите вида чушки от дръжките и семките. Нарежете ги на едро и ги сложете в дълбока тавичка. Почистете стръковете праз и ги измийте добре. Нарежете ги на парчета по 10 см и ги разпръснете върху чушките.
2. Поставете половината лимон вътре в пилето заедно с 2 стръка розмарин. Поставете пилето върху зеленчуците в тавата. Поръсете пилето със сол, черен пипер и зехтин. Разпръснете маслините и другите 2 стръка розмарин върху зеленчуците. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 1 час – 1 час и 15 минути.
3. Извадете пилето и го нарежете на парчета. Подредете парчетата в голяма чиния и гарнирайте с печените зеленчуци и маслини. Полейте с отделилия се сос при печенето.