яйца - 8 бр.
кисело мляко - 1 кофичка
чесън - 2 скилидки
масло - 100 гр
сирене - 200 гр
червен пипер - 1 с.л.
винен оцет - 2 с.л.
сол на вкус
Рецептата за яйца по панагюрски съчетава характерни за нашата кухня продукти – кисело мляко, сирене, чесън, яйца. Препърженото масло и червеният пипер им придават щипка цвят и специфичен вкус, който не може да се замени с нищо друго. Неслучайно това е едно от представителните ястия, с които се опитваме да обясним на чужденците какъв е вкусът на България.
Иначе, това е бърза рецепта от Mate Kitchen за делничните дни и спасение във вечерите, когато хладилникът се оказва отчайващо празен.
Вземете си достатъчно хляб и… Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. В тенджера с вода сипете оцета и посолете. Когато водата заври, чукнете едно по едно яйцата и ги пуснете внимателно във водата. Най-добре е да се слагат с черпак и с него да се пускат леко във водата.
2. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица.
3. Смесете киселото мляко със счукания чесън и малко сол.
4. Разпределете млякото в чинии, отгоре натрошете сирене. Във всяка порция поставете по 2 яйца.
5. Разтопете маслото и когато започне да се запържва, сложете вътре червения пипер.
6. Полейте яйцата с този сос и сервирайте веднага, докато ястието е още топло.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.