патица - 1 кг
кестени - 600 гр
масло - 60 гр
доматено пюре - 140 гр
лук - 3 глави
моркови - 1 бр.
чушки - 1 бр.
брашно - 1 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Изключително питателна, с гъст сос и сготвено до съвършенство месо е тази яхния от патица с кестени. Изкушаващо е да потопи човек залък хляб в нея, но така ще приключи още в средата на храненето, защото няма да може да изяде много. Патешкото месо е силно и значително по-мазно от пилешкото, а сосът всъщност е от пасирани кестени и зеленчуци. Така че, решите ли да си я сготвите, по-добре би било да я поднесете с лъжици, а не с вилици. Така ще имате възможност да оцените още по-добре вкуса на соса. В него, освен кестените, има и лук, моркови, чушки, доматено пюре.
Подправките в тази яхния на Mate Kitchen от патица са сведени до минимум – черен и червен пипер. Няма нужда от повече, тъй като патешкото е достатъчно вкусно и без тях. По желание може да добавите един или два дафинови листа, но това е всичко.
Има обаче един важен детайл накрая. Магданозът подхожда много на птичето месо. С този богат и плътен сос категорично трябва да има свеж финал. Затова поръсете щедро с накълцан магданоз непосредствено преди да поднесете яхнията. Знаете, че кестените притежават специфична сладост, така че е добра идея на масата да има и нещо пикантно или кисело за баланс. Червеното вино се подразбира от само себе си.
Наздраве и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Измийте кестените, разцепете ги под формата на кръст в острата част, сложете ги в касерола, налейте студена вода, посолете и ги сварете за около 20 минути. ,
2. След като са готови, дръпнете от огъня и оставете да се охладят.
3. През това време загрейте маслото в тенджера и в него задушете лука, морковите и чушките, нарязани на дребно. След като поомекнат, добавете доматеното пюре и разбъркайте добре.
4. Подправете със сол, черен и червен пипер, добавете брашното и разбъркайте. Налейте около 2 л. гореща вода, разбъркайте добре и прибавете нарязаната на порционни парчета патица. Захлупете и оставете да ври на умерена температура.
5. През това време обелете кестените, почистете ги добре от вътрешната ципа и, след като сте готови, в купа с бульон от яхнията пасирайте на пюре.
6. Върнете пюрето в тенджерата с врящата яхния, разбъркайте добре и варете още 4-5 минути.
7. Сервирайте яхнията поръсена с пресен магданоз.
Внимание: Съдържа доматено пюре, брашно и масло, които може да предизвикат алергични реакции.