шепа нарязан на кубчета непушен бекон или панчета
4 глави жълт лук
3 малки моркова
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
300 г френска зелена леща
500 мл бульон
500 мл вода
шепа листа магданоз
80 г масло
100 г крем фреш (заквасена сметана)
Начин на приготвяне:
1. Поставете тенждера с двойно дъно на умерен огън и сложете кубчетата бекон или панчета. Изчакайте да пуснат мазнина и добавете 2 глави лук, нарязани на едро. Добавете нарязаните на кръгчета моркови и гответе на слаб огън. Поставете капака и запържете зеленчуците до омекване.
2. Добавете подправките - червен пипер, канела индийско орехче и разбъркайте. След минута-две добавете лещата. Залейте с бульон и вода. Захлупете и гответе 30 минути. Към края на готвенето добавете нарязани листа магданоз.
3. За карамелизирания лук нарежете останалите две глави лук на полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете лука. Гответе на много слаб огън, докато лукът напълно омекне и придобие златистокафяв цвят. Накрая добавете прясно смляно индийско орехче. Разбъркайте.
4. Сервирайте яхнията от леща в дълбока чиния. Гарнирайте с карамелизиран лук и лъжица заквасена сметана.