Хърватски гювеч

Грях е да не си налеем чаша червено вино с него

4 от общо 1 гласа
240 мин.
Необходими продукти

свинско месо - 750 гр 

бекон - 150 гр 

сурова наденица или пушена - 2 парчета 

гъби - 200 гр 

зеле - 100 гр 

картофи - 300 гр 

лук - 2 глави 

домати - 3 броя 

олио - 1/4 ч.ч. 

доматено пюре - 3 с.л. 

червен пипер - 1 ч.л. 

вода или бульон - 4 ч.ч.

сух магданоз - 3 с.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Разкош в студеното време е този хърватски гювеч. Свинско, бекон, наденица, гъби, вино… На този фон зеленчуците изглеждат просто като приятно допълнение. И се готви дълго и бавно, а накрая е грях да не си налеем чаша червено вино с него. И да благодарим за възможността да се докосваме до кулинарните традиции на различните държави по света и да обогатяваме менюто си с различни и нови вкусове.

Любопитното в рецептата на Mate Kitchen за хърватски гювеч е, че почти всички продукти се запържват, преди да ги сложите в глинения съд. Това обогатява вкуса на ястието и го прави по-наситен и дълбок. Сурови са само зелето и картофите. Между другото, това съвсем не е хърватски патент. В старата българска кухня това е добре позната практика, но съвременното готвене отрече пърженето като нездравословно и това доста промени вкуса на любимите ни ястия. Е, вкусният хърватски гювеч е чудесен повод да си припомним, макар и нездравословно, че всичко е по-вкусно, когато е пържено и между две филийки хляб.

С това ви намигаме, че няма как да поднесете този хърватски гювеч без съответното количество хляб, защото имам много сос за топене. Може и с лъжица да си го гребнете или да си намачкате картофките в него, но определено не е същото. О, да не забравим – задължително си вземете и нещо лютичко.

Начин на приготвяне:

1. Затоплете олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете бекона и наденицата. Извадете ги и ги сложете настрани.

2. Задушете лука и след като омекне и стане прозрачен, добавете свинското, нарязано на кубчета. След като то леко се запържи, добавете изпържените бекон и наденица, нарязаните гъби, доматеното пюре, червения пипер, сухия магданоз, солта, черния пипер и виното.

3. Разбъркайте добре и оставете за 1-2 минути на котлона.

4. Нарежете зелето и картофите на ситно и ги сложете в дълбок кален съд.

5. Прибавете предварително приготвената смес от тенджерата при зелето и картофите, разбъркайте добре, добавете вода, така че да е над половината на съда.

6. Затворете с капака и печете за 50 минути на 250 градуса, след което за още 2 часа на 200 градуса.

Внимание: Съдържа доматено пюре, сурова наденица и сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти