кори за баница - 1 пакет
кайма - 600 гр
пармезан или сирене, настърган - 100 гр
олио - 100 мл
лук - 2 бр
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Да се направят рулца с кайма, не е никак трудно. Задължително трябва да запържите каймата и зеленчуците предварително, почти до пълна готовност, предупреждават от Mate Kitchen. После във фурната няма да има още много време за термична обработка, така че трябва да са сготвени на 90%. Ние ги направихме с лук и моркови, но можете да ползвате и праз. Скилидка чесън ще добави още вкус. Каймата има нужда от подправки и от вкусове, за да може да блесне. Иначе не е нищо особено.
Тези рулца с кайма на Mate Kitchen са направени с най-обикновени кори за баница. Просто слагахме по две, за да не се разкъсат. Може да ги направите и с печени на сач, както и с турските кори, с които се прави цигара бюрек. Дължината е изцяло по ваш избор. Ние ги направихме по 10 см, но може да разрежете корите и наполовина и вашите рулца да станат по-дълги.
Ако се чудите защо в списъка с продукти за хрупкавите рулца с кайма има пармезан, а не кашкавал, ще ви кажем веднага. Идеята е плънката да не се разтегля като спагети, когато отхапете, а да си стои в рулцето и да има лекия солен вкус на сиренето. Това се постига по-лесно именно с пармезан.
Когато ги печете, няма нужда да оставяте голямо разстояние между рулцата в тавата, защото няма да се надуват и съответно няма опасност да се залепят едно за друго.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете в олиото за няколко минути. След като поомекнат, добавете каймата и задушавайте докато попие цялата течност и стане на трохи.
2. Дръпнете я от огъня и сложете в нея настъргания пармезан и накълцан магданоз. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер. Оставете плънката за рулцата да се изстуди.
3. Сложете корите на плота, разрежете ги вертикално на 3 ивици. Намажете всяка кора с олио, прегънете на две и сложете по малко пълнеж по дължина. Завийте на руло и сложете в тава, покрита с хартия за печене.
4. След като направите рулцата, ги намажете отгоре с олио и печете на 180 градуса за 15-20 минути да се зачервят хубаво.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.