450 г филе от риба тон, сьомга или бяла риба
1 люта чушка
2 стръка пресен лук
корен джинджифил
2 скилидки чесън
1/2 лимон
1/2 ч.ч. соев сос
1 с.л. сусамово олио
2 с.л. нарязани листа кориандър
2 ч.л. запечени сусамови семена
кимчи
зеле
1 авокадо
3 листа водорасли нори
1 ч.ч. водорасли уакаме
едамаме
грах с уасаби
Начин на приготвяне:
1. Нарежете рибното филе на кубчета от по 1 см. Сложете ги в купа.
2. В купата, върху рибата, настържете фино скилидките чесън, лютата чушка, джинджифил и кората на 1/2 лимон. Добавете нарязания на много тънки кръгчета пресен лук. Добавете соевия сос, сусамовото олио и запечения сусам. Разбъркайте много добре и оставете сместа 30 минути да престои. Това е основата за купата poke.
3. Поставете листата нори на дъното на дълбока чиния*. Поставете в нея малко кимчи, малко нарязано на тънко зеле, предварително накиснати във вода, за да се рехидратират сушени водорасли уакаме, малко сурови гъби еноки. Поставете 2 с.л. от основата със сурова риба.
4. Обелете половин авокадо и го нарежете на тънки резени. Разтворете го като ветрило и го поставете в чинията. Добавете още едамаме, грах с уасаби.
* За основа на ястието може да използвате сварена киноа в съотношение 1:3 с вода, овкусена със сол и черен пипер.