телешка кайма - 500 гр
прясно мляко - 400 мл
патладжан - 2 броя
домати - 3 броя
лук - 1 глава
чесън - 3 скилидки
масло - 30 гр
олио или зехтин - 4 с.л.
брашно - 1 с.л.
риган - 1 ч.л.
канела - 1/4 ч.л.
сол на вкус
За тази рецепта на Mate Kitchen ви трябват телешка кайма, патладжан, домати, лук, чесън, прясно мляко и подправки. Нищо специално и нищо претенциозно. Вкусът обаче е великолепен, защото семплата гръцка мусака се прави с два вида сос – червен, с домати и кайма, и бял, бешамелов. Съчетани с патладжана, те са неустоима комбинация. Тук е важно доматите да са пресни, за да се насладите на този характерен вкус на лято. Ако ползвате от консерва, подчертано няма да е същото.
Патладжаните за вкусната гръцка мусака оставете с кората, защото иначе ще загубят формата си. Само ги изплакнете много добре след посоляването, за да премахнете всички горчиви нотки от тях. Имайте предвид, че те не се слагат сурови в мусаката, а трябва предварително да минат през фурната (или през тигана, ако не ви притеснява, че ще станат мазни).
Добре е да поднесете гръцката мусака напълно изстинала, защото тогава е по-вкусна, съветват Mate Kitchen. Към нея може да предложите и свежо дзадзики, мариновани люти сиврии или вкусен плосък хляб с домати. Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжаните на колелца, посолете ги и ги оставете да се отцедят от горчивия сок. След това ги изплакнете със студена вода, сложете ги в намазнена тава, залейте с малко олио и печете 20 минути на 200 градуса.
2. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в тиган с олио. Щом омекнат, прибавете нарязаните на кубчета домати. Задушавайте докато сосът се сгъсти. След това прибавете каймата и подправете със сол, риган и канела.
3. Пригответе белия сос. Запържете брашното в масло до златисто, разредете с прясно мляко, посолете и оставете да поври 3-4 минути.
4. Вземете глинен гювеч (може и тава) и на дъното сложете каймата със зеленчуците. Отгоре подредете патладжаните, залейте с белия сос и печете 40-50 минути на 180 градуса.
Внимание: Съдържа брашно, масло, прясно мляко и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.