Гръцка мусака

Класика от съседите

1 от общо 1 гласа
150 мин.
Необходими продукти

6 патладжана

6 тиквички

зехтин за поливане

сол на вкус

 

За доматения сос:

700 г телешка кайма

600 г домати на кубчета от консерва

1 глава лук

2 скилидки чесън

150 мл сухо червено вино

60 мл зехтин

1 пръчка канела

1 дафинов лист

2 с.л. доматен концентрат

1 ч.л. риган

1/4 ч.л. индийско орехче

1 ч.л. захар

сол и черен пипер на вкус

 

За соса Бешамел:

100 г краве масло

100 г брашно

800 мл прясно мляко (3,6%)

100 г сирене Пармезан

2 жълтъка

1/2 ч.л. индийско орехче

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Обелете патладжаните, така че да станат на ленти, като зебра. Нарежете ги по дължина и ги посолете, оставете ги за 10 минути. Измийте и подсушете. Сложете в тава и намажете със зехтин. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

2. Тиквичките нарежете по дължина и сложете в тава, намажете със зехтин и посолете. Изпечете заедно с патладжаните до готовност за 20 минути.

3. За доматения сос накълцайте лука и чесъна и ги запържете в загретия зехтин, прибавете каймата и гответе, докато се образуват златистокафяви трохи.

4. Налейте виното, разбъркайте и след около 5 минути сложете канелата, дафиновия лист, доматения концентрат, доматите, ригана, индийското орехче, сол, захар и пипер. Оставете на котлона 10 минути. Отстранете дафиновия лист и пръчката канела от готовия сос.

5. За бешамела загрейте маслото и в него запържете брашното до златисто. Налейте млякото и бъркайте енергично, за да не се образуват бучици. Когато сосът се сгъсти, го свалете от котлона и сложете индийско орехче, жълтъците, половината от настъргания пармезан и посолете.

6. В тава редувайте пластове от патладжани и тиквички и сос с кайма, завършете със зеленчуци. Залейте ги с бешамела и поръсете със заделеното сирене.

7. Печете ястието в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Нарежете на парчета и сервирайте.

 

Съвет:  Може да поръсите готовото ястие с пресен риган или магданоз. Най-вкусно е на следващия ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти