6 патладжана
6 тиквички
зехтин за поливане
сол на вкус
За доматения сос:
700 г телешка кайма
600 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 мл сухо червено вино
60 мл зехтин
1 пръчка канела
1 дафинов лист
2 с.л. доматен концентрат
1 ч.л. риган
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
За соса Бешамел:
100 г краве масло
100 г брашно
800 мл прясно мляко (3,6%)
100 г сирене Пармезан
2 жълтъка
1/2 ч.л. индийско орехче
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжаните, така че да станат на ленти, като зебра. Нарежете ги по дължина и ги посолете, оставете ги за 10 минути. Измийте и подсушете. Сложете в тава и намажете със зехтин. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
2. Тиквичките нарежете по дължина и сложете в тава, намажете със зехтин и посолете. Изпечете заедно с патладжаните до готовност за 20 минути.
3. За доматения сос накълцайте лука и чесъна и ги запържете в загретия зехтин, прибавете каймата и гответе, докато се образуват златистокафяви трохи.
4. Налейте виното, разбъркайте и след около 5 минути сложете канелата, дафиновия лист, доматения концентрат, доматите, ригана, индийското орехче, сол, захар и пипер. Оставете на котлона 10 минути. Отстранете дафиновия лист и пръчката канела от готовия сос.
5. За бешамела загрейте маслото и в него запържете брашното до златисто. Налейте млякото и бъркайте енергично, за да не се образуват бучици. Когато сосът се сгъсти, го свалете от котлона и сложете индийско орехче, жълтъците, половината от настъргания пармезан и посолете.
6. В тава редувайте пластове от патладжани и тиквички и сос с кайма, завършете със зеленчуци. Залейте ги с бешамела и поръсете със заделеното сирене.
7. Печете ястието в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Нарежете на парчета и сервирайте.
Съвет: Може да поръсите готовото ястие с пресен риган или магданоз. Най-вкусно е на следващия ден.