8 стръка праз
600 мл прясно мляко
2 с. л. брашно
2 с. л. краве масло
1 с. л. ретро горчица
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
краве масло за намазване
за трохите:
2 филии бял хляб
50 г сирене „Грана падано“
1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Празът се почиства и се нарязва на парчета с дължина от около 10 см. Готви се на пара, докато омекне, изважда и се реже на по-дребно.
Брашното се запържва в маслото до златисто. Малко по малко се налива топлото прясно мляко и се бърка, докато се получи гъст сос.
Прибавя се горчицата, овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче, разбърква се и се дърпа от огъня.
Хлябът се смила в блендер и се смесва с настърганото сирене и зехтина.
Тава за печене се маже с разтопено масло. В нея се слага празът, залива се със соса и се поръсва с трохите.
Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 25 минути.
Още рецепти:
- Киш със спанак и праз
- Как се прави: Зелник
- Пита с праз и бекон
- Картофени палачинки с праз
- Киш с праз и гъби
- Вкусна фритата с праз и гъби