1 голям говежди рибай стек (дебелина 3.5 см)
2 с.л. рапично олио
50 г масло
2 скилидки чесън
2 стръка розмарин
сол и черен пипер
За картофите:
500 г картофи
рапично олио
шепа магданоз
шепа естрагон
морска сол
За соса айоли:
2 големи жълтъка о т свободно отглеждани кокошки
1 ч.л. дижонска горчица
1/2 лимон, сок
щипка сол
75 мл растително олио
Начин на приготвяне:
1. Извадете стека от хладилника поне 20 минути преди готвене. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от двете страни. Изтръскайте го и го поставете в тава с решетка за 5-10 минути.
2. Поставете стека в предварително загрята фурна на 140 градуса за 20-25 минути (за средна степен на изпичане). Извадете месото. Вътрешната му температура трябва да е 55 градуса.
3. Обелете и нарежете картофите на тънки резени. Поставете ги в студена тенджера с двойно дъно и ги залейте с рапично олио, за да ги покрие. Загрейте на умерен огън и щом олиото заври, гответе 15 минути. Разбъркайте много внимателно картофите, за да отделите залепналите за дъното, и гответе още 5 минути, докато картофите омекнат и станат тъмнозлатисти. Извадете картофите с помощта на решетеста лъжица върху кухненска хартия. Поставете картофите във фурната, за да ги държите топли.
4. За соса айоли смесете жълтъците, дижонската горчица и солта в голяма купа. Разбъркайте с помощта на тел. Добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, до получаването на консистенция на емулсия. Добавете лимонов сок и разбъркайте. Пресипете соса в купичка.
5. Сипете олио в добре загрят тиган и поставете говеждия стек. Пържете 1 минута, до тъмнокафяв цвят, и обърнете. Добавете маслото, целите скилидки чесън и стръкове розмарин. Леко наклонете тигана и с помощта на лъжица поливайте месото с мазнина в продължение на още 1 минута. Извадете стека и го оставете да почине 5-10 минути. След това го нарежете на филии.
6. Поръсете топлите картофи с нарязани магданоз и мента. Поръсете с едра морска сол. Разбъркайте много добре.
7. Сервирайте стека с пържени картофи и сос айоли.