2 рибай стека
едра морска сол
прясно смлян черен пипер
бучка масло
1-2 филенца маринована аншоа
1 лимон
1 глава фенел
6 репички
2 големи шепи бейби спанак
50 г пармезан
шепа магданоз
За дресинга:
1 глава червен лук
1 с.л. семена кориандър
шепа копър
1 лимон, сок
зехтин
1 с.л. мед
За царевицата:
2 кочана царевица
масло
2-3 стръка пресен кориандър
30-50 г пармезан
Това е рецепта за приготвяне на открито. Идеално изпечен рибай стек, придружен от цяла печена царевица, намазана с масло и поръсена с пармезан и свежа салата от фенел и репички.
Начин на приготвяне:
1. Извадете стековете от хладилника 30 минути преди печене. Поръсете ги обилно със зехтин, сол и едро смлян черен пипер. Поставете стековете на скарата, върху директен огън и печете по 4-5 минути от всяка страна. Малко преди да достигне температурата за желаната степен на изпичане (53-55 градуса за средно изпечено и 71 градуса за добре изпечено), прехвърлете стековете в зоната с индиректен огън за няколко минути. Щом достигне някоя от посочените температури, прехвърлете месото в чиния. Оставете го да почива между 5 и 10 минути, не повече, и го нарежете на филии.
2. В касерола разтопете маслото на бавен огън и добавете нарязаните на ситно филенца аншоа и сока на ½ лимон. Разбъркайте и залейте нарязаните стекове.
3. Обелете царевиците и ги изпечете върху скарата за 10-12 минути, от всички страни. Докато са горещи ги намажете обилно с масло и ги поръсете с фино настърган пармезан. Поръсете с листа кориандър.
4. За салатата нарежете на възможно най-тънко фенела и го сложете в купа. Добавете и нарязаните на полукръгчета репички. За дресинга нарежете на много ситно лука и го смесете в купичка със семената кориандър, нарязания на ситно копър, лимоновия сок, меда и обилно количество зехтин. Разбъркайте много добре. Добавете листата спанак в купата и залейте с дресинга. Разбъркайте добре.
5. Сервирайте нарязан стек, залят с масло и полят с чимичури, гарниран с печена царевица и салата от фенел.