2 с.л. зехтин
400 г говежди стек "Блек ангъс" (контрафиле)
25 г солено масло
4 глави лук шалот
1 малка връзка аспержи
100 г кафяви печурки
2 скилидки чесън
50 мл уиски
100 мл пълномаслена течна сметана
2 стръка естрагон
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Стековете трябва да са със стайна температура. Поръсете ги със сол, черен пипер и зехтин и от двете страни.
Поставете ги върху силно загрята скара, плоча или грил-тиган. Печете 2 минути, след това завъртете пържолата на 90 градуса и печете още 2-3 минути. След това обърнете пържолата и печете 2 минути. Оставете месото да почине 5 минути.
Загрейте тиган и сипете в него 1 с.л. зехтин. Поставете обелените и разрязани на половина глави лук. Отрежете твърдите краища на аспержите, след това ги разрежете на половина и поставете и тях в тигана. Добавете и нарязаните на едро гъби. Запържете ги докато покафенеят. Добавете обелените и нарязани на тънки филийки скилидки чесън. Разбъркайте. Сипете уискито и изчакайте алкохолът да се изпари. Добавете сметаната, маслото и листата естрагон. Разбъркайте и гответе 3-4 минути. Овкусете със сол, черен пипер и още една малка бучка масло.
По средата на чинията сипете зеленчуци със сос. Върху тях подредете парчета пържола.
Други рецепти:
- Пет рецепти за супа с паста
- Говеждо с ябълков сос
- Гореща супа за душата
- Супа топчета в три стъпки
- Вкусна супа за пет минути
- Крем супа с карфиол