За соса:
1 кокосов орех
3 домата
лют сос
1/2 връзка кориандър
1/2 връзка мента
сол
1 с.л. зехтин
3 лайма, сок
За плънката:
200 г обелени скариди
1 с.л. нарязани листа мента
1/2 авокадо
1 ч.ч. нарязана салата Айсберг
3 домата
1 с.л. червен лук на ситно
1 люта чушка Халапеньо
1 лайм, сок
Допълнително:
300 г тесто за тортиля
Начин на приготвяне:
1. За "съживяващия" сос сипете в блендер доматен сок (прецедете смес от пасираните домати и сок "Кламато" - доматен сок и бульон от миди), кокосовата вода от кокосовия орех, лют сос и сок от лайм. Настържете фино и 1/4 от "месото" на кокосовия орех. Овкусете със сол и черен пипер и пасирайте.
2. На дъното на чашки за шотове сложете по една щипка нарязани на ситно пресни мента и кориандър. Налейте сос. Поставете чашките в хладилник.
3. В купа смесете нарязаните скариди (отделете 6 цели скариди за всяко джобче) и чери домати. Добавете нарязани на ситно червен лук, люти чушки и салата Айсберг. Овкусете със сок от 1 лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
4. За гордитас (питките джобчета) разделете тестото на 12 еднакви топчета. Сплескайте всяко топче до образуването на малък кръг с дебелина 3 мм. Загрейте тиган с незалепващо покритие и изпечете питчиците за по 1 минута от всяка страна. Докато са топли разрежете всяка питка до половината, за да се оформи джоб. Увийте ги в кърпа и ги съхранявайте топли.
5. Напълнете всяка питчица със сместа от скариди, лук, люти чушки и салата Айсберг. Поставете по 1 цяла скарида и 1 резен авокадо. Сервирайте с шот "съживяващ" сос.