свинско месо - 300 гр
телешко месо - 300 гр
агнешко месо или шилешко - 300 гр
олио - 100 мл
стерелизиран зелен боб може и пресен или замразен - 300 гр
лук - 3 глави
патладжан - 2 броя
червени чушки - 3-4 броя
моркови - 3-4 броя
домати - 3 броя
тиквички - 1 бр
магданоз - 1 връзка
червен пипер - 1 с.л.
черен пипер зърна, на вкус
сол на вкус
Гювеч с три вида месо звучи особено примамливо, когато температурите навън паднат и студеното време като че с мегафон напомни за себе си. Тялото започва да моли за нещо топло, питателно и вкусно. Дори само от мисълта за салата му става студено. Да не говорим пък за таратор. Трябва да е нещо със сосче, да може да се потопи хапка хляб в него.
Тази рецепта за пъстър гювеч с три вида месо на Mate Kitchen ще ви даде всичко. Имаме свинско, телешко и агнешко, чиито вкусове се балансират перфектно, и зеленчуци, събрали цялото богатство на есента. Имаме патладжан, тиквичка, великолепни сладки червени чушки, моркови, лук, домати, зелен боб. Ако искате, може да добавите и шепа бамя. Пред толкова пъстра чиния човек някак естествено забравя, че навън е студено. А пък и докато се сготви гювечът, вкъщи става топло и уютно. Защото това е от лесните, но бавни рецепти, на които им трябва време, за да превърнат обикновената комбинация от месо и зеленчуци в съвършеното ястие.
Ще видите във видеото на Mate Kitchen, че приготвят техния гювеч в най-обикновена тава. Единственото изискване към нея е да е достатъчно дълбока, защото зеленчуците са много. Разбира се, ястието ще стане още по-вкусно, ако го направите в класически глинен гювеч или гърне, но това съвсем не е задължително. По-важно е желанието!
Начин на приготвяне:
1. Измийте трите вида месо и го нарежете на средно големи парчета.
2. В загрято олио запържете предварително нарязания лук колкото да омекне, след това добавете месото, запържете го и дръпнете тигана от огъня.
3. Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, посолете ги и ги оставете да се оцедят. Изчистете и останалите зеленчуци и ги нарежете на парченца. Отцедения вече патладжан добавете към зеленчуците.
4. Подготвените зеленчуци поставете в по-голяма намазнена тава, посолете ги, добавете черния пипер на зърна, червения пипер и сол на вкус. Размесете добре, добавете месото и размесете повторно.
5. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително загрята на 220 фурна за около 40 минути. След това намалете температурата на 200 градуса и го оставете за още час и половина.
6. Извадете гювеча, отстрането фолиото и го върнете във фурната за още 20-25 минути. Сервирайте го поръсен с магданоз.