- домати - 1 кг - 3.79 лв
- зелени чушки - 4 бр - 0.86 лв
- лук - 4 глави - 0.45 лв
- патладжан - 1 бр
- яйца - 5 бр - 3.32 лв
- масло - 100 гр - 2.64 лв
- сирене - 300 гр - 3.00 лв
- прясно мляко - 200 мл - 0.58 лв
- галета - 50 гр - 0.16 лв
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- пресен босилек - 2 стръка - 0.26 лв
- сол на вкус
Лека, лесна и вкусна лятна гозба е нашият гювеч с яйца и сирене на фурна казват Mate Kitchen. Може би ще ви заприлича на миш-маш, но печен, а не пържен. Много домати, чушки, лук, патладжан за допълнителен вкус – това са зеленчуците този път, няма картофи, бамя или зелен боб. Именно този микс прави гозбата толкова лятна и подходяща за топлото време. Сиренето и заливката от яйца и прясно мляко я правят по-питателна. Вземете си филийка хляб, люта чушка и чаша айрян и повече не ви е нужно. Ястието е еднакво вкусно и топло, и студено.
Ако искате вашият гювеч да има плътен, наситен вкус, изпържете доматите повече, за да може да изври колкото се може повече от течността в тях и да се получи гъст сос.
Гювеч с яйца е чудесно постно ястие, подходящо и за най-малките сред нашите почитатели. За обяд или вечеря, богат на зеленчуци, а с това и на витамини, с яйца, маскирани хитро в заливката. Можете да сложите от него в бурканче или кутия и да си направите по-дълга разходка с обяд навън. Удобен е, защото не цапа.
Ако рецептата за гювеч с яйца и сирене ви хареса, можете да я адаптирате и за зимата. Ще използвате консервирани домати и печени чушки и ще се получи разкошно ястие с характерен вкус.
Приятно готвене и добър апетит от Mate Kitchen!
- В тенджера разтопете маслото и в него задушете нарязания на полумесеци лук, патладжана, нарязан на кубчета, почистените и нарязаните на кубчета чушки.
- След като зеленчуците омекнат, прибавете и доматите, задушете за десетина минути и подправете с босилек и магданоз. Гответе още 5-6 минути.
- Изсипете зеленчуковата смес в подходяща тава. Поръсете с галета и разбъркайте добре. Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте.
- Разбийте яйцата с прясното мляко, залейте с тях зеленчуците и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до лек златист загар.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)