бекон - 150 грама
свинско месо - 750 грама
картофи - 300 грама
наденица пушена - 2 бр.
лук - 3 глави
домати - 3 бр.
зеле - 1 бр.
гъби нарязани - 2 чаени чаши
доматено пюре - 3 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
олио - 50 мл
бяло вино - 100 милилитра
зеленчуков бульон или вода - 2 кубчета
магданоз - 5 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тайната на вкусния гювеч е да го печете бавно, така че цялата течност да се изпари и ястието да остане на мазнина. Затова не бързайте, дайте му необходимото време, за да стане вкусът неповторим.
Можете да приготвите ястието в тава, както е в оригиналния вариант на рецептата на Mate Kitchen за гювеч с бекон и свинско, но можете и да го изпечете в глинен съд. Ще стане още по-вкусно. Поднесете го с червено вино и туршия или подходяща сезонна салата. Нещо люто също ще му дойде добре.
Макар гювечът да е достатъчно засищащ, няма как да минете без хляб, защото сосът настоява да потопите залък в него. Това определено не е рецепта за хора, които са се устремили към тънка талия.
Начин на приготвяне:
1. Затоплете олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете нарязания на кубчета бекон. Извадете го и го сложете настрани.
2. В тенджера налейте чиста мазнина и сложете нарязаното на кубчета свинско. След като цветът му се промени и се позадуши, добавете нарязания на ситно лук.
3. След като лукът леко се задуши, добавете нарязаната на кръгчета наденица, доматеното пюре, червения пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и след това добавете виното.
4. След като алкохолът се изпари, добавете нарязаното на ивици зеле. Разбъркайте, оставете да се готви минута-две и сложете картофите, които предварително сте нарязали на кубчета, гъбите и настърганите домати. Накрая сложете и запържения бекон.
5. Разбъркайте всичко много добре и оставете да се задушава под капак. През това време разтворете кубчетата зеленчуков бульон в половин литър топла вода.
6. Прехвърлете цялото съдържание на тенджерата в дълбока тава за печене, налейте бульона и покрийте с алуминиево фолио.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. След като това време изтече, отстранете фолиото и оставете за още 10 минути във фурната.
8. Разпределете топлия гювеч с бекон и свинско в чинии, поръсете с нарязан магданоз и поднесете.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.