Необходими продукти:
800 г свинска плешка
400 г картофи
250 г кашкавал от овче мляко
80 г краве масло
40 мл олио
5 яйца
2 червени домата (около 300 г)
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва в олиото.
Прибавят се едро нарязаният лук и маслото. Пържи се, докато всичко омекне и започне да се карамелизира.
Подправя се с червения пипер, сол и черен пипер и се дърпа от котлона.
Картофите се обелват и заедно с доматите се нарязват на шайби. Подреждат се на дъното на гювеч и се овкусяват със сол и черен пипер.
Върху тях се изсипват запърженото месо и лукът. Наливат се 200 мл вода, похлупва се и се пече 3 часа на 150 градуса, с вентилатор - фурната не трябва да е предварително загрята. Ако е нужно, по време на печенето, се долива малко вода.
Яйцата се разбиват и в тях се разбърква настърганият кашкавал. Малко преди да се извади от фурната, ястието се залива с яйчената смес. Запича се до готовност без капак.
Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Хански гювеч
Гръцки гювеч
Постен гювеч
История и мистика на гювеча