- 12 кори за гьоза или уонтон
- 2 ч.л. царевично нишесте
- вода
- 2 с.л. олио
- За плънката:
- 200 г свинска кайма
- 1/2 ч.ч. нарязани на ситно гъби шийтаке
- 1/4 ч.ч. нарязано на ситно зеле
- 2-3 с.л. копринено тофу
- 2 ч.л. соев сос
- 1/2 ч.л. захар
- 1/4 ч.л. сусамово олио
- 1/4 ч.л. мирин
- 1/2 ч.л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън
- За соса:
- 1/2 ч.л. сусамово олио
- 1 ч.л. соев сос
- щипка захар
- 1 ч.л. оризов оцет
- 1 ч.л. мирин
Начин на приготвяне:
За плънката сипете в купа каймата (от по-тлъсто свинско месо) и нарязаните на много ситно гъби шийтаке и зеле. Доавете коприненото тофу, което предварително сте притиснали между две чинии, за да се отдели водата. Намачкайте с помощта на вилица и разбъркайте. Добавете настърганите джинджифил и скилидка чесън, соевия сос, сусамовото олио, захарта, мирина и оризовия оцет. Разбъркайте добре.
В купичка сипете царевичното нишесте и 1-2 с.л. студена вода. Разъркайте до хомогенност.
Намажете краищата на корите за гьоза със сместа от царевично нишесте и вода, с помощта на четка. Поставете 1 ч.л. плънка по средата и захлупете. Притиснете много добре краищата на равиолите.
Загрейте 2 ч.л. оли в тиган и поставете гьозите в него. Щом придобият златист цвят отдолу, налейте 2-3 с.л. вода в тигана и захлупете, за да се задушат. Щом водата се изпари, дръпнете от огъня.
За соса смесете в купичка всички съставки и разбийте добре. На дъното на чиния сипете малко от соса и в него подредете няколко горещи гьози.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути