Необходими продукти:
1 агнешка плешка (2,6 кг)
1 агнешки комплект
300 г булгур (с варене)
100 г краве масло
2 връзки пресен чесън
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и зърна черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2–3 минути.
Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода – до готовност. След това се отцеждат и се нарязват на кубчета, включително и дробът. Бульонът се запазва.
Лукът и чесънът се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато омекнат.
Слагат се дреболиите, запържват се, добавя се булгурът и се пържи за кратко, овкусява се с нарязаните на ситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона, подправя се със сол и черен пипер.
Агнешката плешка се маже с останалото масло, овкусява се със сол, едро счукан черен пипер и червен пипер.
Булгурът с дреболийките се слага в тава, върху тях се поставя плешката и се покрива с булото (ако има такова).
Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
След около 4 часа, когато месото стане готово, фолиото се отстранява, и агнешката плешка се запича, докато получи хубава ароматна коричка.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешка мусака с коприва и картофи
Агнешки котлети с джоджен и лимон