Гергьовско агне с булгур

Защото традицията го повелява

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

1 агнешка плешка (2,6 кг)
1 агнешки комплект
300 г булгур (с варене)
100 г краве масло
2 връзки пресен чесън
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и зърна черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2–3 минути. 

Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода – до готовност. След това се отцеждат и се нарязват на кубчета, включително и дробът. Бульонът се запазва. 

Лукът и чесънът се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато омекнат. 

Слагат се дреболиите, запържват се, добавя се булгурът и се пържи за кратко, овкусява се с нарязаните на ситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона, подправя се със сол и черен пипер. 

Агнешката плешка се маже с останалото масло, овкусява се със сол, едро счукан черен пипер и червен пипер. 

Булгурът с дреболийките се слага в тава, върху тях се поставя плешката и се покрива с булото (ако има такова). 

Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. 

След около 4 часа, когато месото стане готово, фолиото се отстранява, и агнешката плешка се запича, докато получи хубава ароматна коричка.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Агнешко филе с бадемова коричка

Агнешко печено с дроб сарма

Задушено лимоново агнешко

Агнешка мусака с коприва и картофи

Агнешки котлети с джоджен и лимон

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти