За тестото:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. овесени ядки
1 ч.л. едра морска сол
115 г студено масло
85 г крем сирене
1 голям жълтък
За пълнежа:
2 с.л. зехтин
340 г манголд
1 голяма глава лук
сол и черен пипер
3 с.л. балсамов оцет
2 с.л. златни стафиди
3 филенца аншоа
2 с.л. прясна мащерка
170 г рикота
1/4 ч.ч. настърган пармезан
3 с.л. пълномаслена течна сметана
1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
1 голям жълтък
Начин на приготвяне:
1. Сипете брашното и овесените ядки в кухненски блендер и смелете за 4-5 секунди. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло, студеното крем-сирене (безсолно) и жълтъка. Смелете за кратко, докато продуктите се обединят в тесто.
2. Прехвърлете тестото върху голям лист прозрачно фолио и го оформете на диск. Увийте го добре във фолиото и го поставете в хладилник поне за 1 час.
3. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на полумесеци лук. Гответе на слаб огън в продължение на 8-10 минути. Можете да добавите и нарязаните на ситно стъбла на манголда. Щом лукът омекне и се карамелизира, добавете балсамовия оцет и овкусете със сол и черен пипер. Добавете стафидите. Гответе докато оцетът се изпари. Прехвърлете карамелизирания лук в купа.
4. В същия тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете за около минута филенцата аншоа и листенцата мащерка. Добавете предварително измитите листа манголд и разбъркайте. Щом листата се свият, след около минута, дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
5. В купичка смесете рикотата, настъргания пармезан и 2 с.л. сметана. Настържете индийско орехче и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
6. Разточете тестото върху листа хартия за печене в кръг с диаметър около 35 см. Поставете тестото в плоска тавичка. Като оставите около 8 см от края на кръга, разпределете карамелизирания лук по средата. Върху него разпределете сместа с рикота, а върху нея листата манголд. Прегънете свободните краища на тестото навътре, като ги надипляте. Намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути.
7. Поднесете парче галет с манголд и рикота, гарниран със зеленолистна салата.