Галет с манголд и рикота

Свежа идея за предястие или основно

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За тестото:

1 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. овесени ядки

1 ч.л. едра морска сол

115 г студено масло

85 г крем сирене

1 голям жълтък

За пълнежа:

2 с.л. зехтин

340 г манголд

1 голяма глава лук

сол и черен пипер

3 с.л. балсамов оцет

2 с.л. златни стафиди

3 филенца аншоа

2 с.л. прясна мащерка

170 г рикота

1/4 ч.ч. настърган пармезан

3 с.л. пълномаслена течна сметана

1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

1 голям жълтък

Начин на приготвяне:

1. Сипете брашното и овесените ядки в кухненски блендер и смелете за 4-5 секунди. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло, студеното крем-сирене (безсолно) и жълтъка. Смелете за кратко, докато продуктите се обединят в тесто.

2. Прехвърлете тестото върху голям лист прозрачно фолио и го оформете на диск. Увийте го добре във фолиото и го поставете в хладилник поне за 1 час.

3. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на полумесеци лук. Гответе на слаб огън в продължение на 8-10 минути. Можете да добавите и нарязаните на ситно стъбла на манголда. Щом лукът омекне и се карамелизира, добавете балсамовия оцет и овкусете със сол и черен пипер. Добавете стафидите. Гответе докато оцетът се изпари. Прехвърлете карамелизирания лук в купа.

4. В същия тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете за около минута филенцата аншоа и листенцата мащерка. Добавете предварително измитите листа манголд и разбъркайте. Щом листата се свият, след около минута, дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.

5. В купичка смесете рикотата, настъргания пармезан и 2 с.л. сметана. Настържете индийско орехче и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.

6. Разточете тестото върху листа хартия за печене в кръг с диаметър около 35 см. Поставете тестото в плоска тавичка. Като оставите около 8 см от края на кръга, разпределете карамелизирания лук по средата. Върху него разпределете сместа с рикота, а върху нея листата манголд. Прегънете свободните краища на тестото навътре, като ги надипляте. Намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути.

7. Поднесете парче галет с манголд и рикота, гарниран със зеленолистна салата.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти