филе от пъстърва - 500 гр
царевично брашно - 100 гр
лют пипер - 1 ч.л.
чесън - 3 скилидки
пресен розмарин - 1 стрък
лимонов сок прясно изцеден - 100 мл
олио - 100 мл
мед - 2 с.л.
сол на вкус
Рецептата за филе от пъстърва с пикантен сос на Mate Kitchen е лека, прави се бързо и със сигурност ще ви допадне. На мъжете най-вероятно няма да им е достатъчно да се нахранят, но дамите категорично ще я оценят. В комбинация със свежа салата това се превръща в перфектната вечеря.
Както подсказва името на ястието – филе от пъстърва с пикантен сос – звездата тук е сосът. Той се прави много лесно, но пък придава хубав и различен вкус на пържената риба. За него ви трябват само няколко скилидки чесън, лютив червен пипер, прясно изцеден лимонов сок, мед и малко розмарин. Той наистина трябва да е малко, защото неговият вкус е силен и ще засенчи останалите съставки. Що се отнася до пъстървата – нея просто трябва да я оваляте в царевично брашно и да я изпържите до златисто. Това е по-добрият вариант за паниране на риба от бялото пшенично брашно, защото е по-едро и прави хрупкава коричка, съветват от Mate Kitchen.
Рибата върви най-добре с картофена или зелена салата. Kулинарят на Mate Kitchen Георги Николов избра трети вариант да поднесе готовото филе от пъстърва с пикантен сос и направи картофено пюре. До него сложи и задушени на пара зеленчуци. Бялото вино е най-подходящата напитка.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете филето на парчета, посолете, оваляйте в царевично брашно и изпържете в тиган с нагорещено олио. Извадете в чиния, покрита с хартия за печене, за да се отцеди излишната мазнина.
2. В друг съд със загрята мазнина сипете лимоновия сок, нарязаните скилидки чесън, накълцания розмарин, лютия пипер, меда и около 50 мл вода. Разбъркайте и оставете на тих огън за 5 минути.
3. Сложете изпържените филета в чиния и ги залейте с пикантния сос. По желание можете да гарнирате с картофена салата или задушени пресни картофи с копър и чесън.
Внимание: Съдържа филе от пъстърва, което може да предизвика алергични реакции.