патешки филета с кожа - 2 бр
синьо сирене - 50 гр
готварска сметана - 200 мл
сушени сини сливи без костилка - 50 гр
орехи счукани - 30 гр
Изисканото филе от патица, при това със сос от синьо сирене, не е нещо, което се готви всеки ден. Това е ястие за специален повод и за споделяне с много специален, обичан човек. Задължително с бутилка хубаво вино и на свещи.
Най-големият риск, когато приготвяте патешко филе, е да го „изпуснете“ и да стане жилаво от твърде дълго готвене, предупреждават от Mate Kitchen. На него му трябва малко и твърде дълго значи 15 минути. За да поднесете съвършеното ястие, следвайте точно инструкциите за продължителността на готвенето. Минута повече е равносилна на провал.
При сметановия сос с горгонзола, сини сливи и орехи няма нищо специфично и трудно. Ако вкусът на горгонзолата ви идва твърде силен, може да ползвате друг вид синьо сирене, което не е така натрапчиво. При презентацията не прекалявайте с количеството. Сосът е само акцент, филето е звездата в чинията и не трябва да го засенчвате.
Разбира се, не може да поднесете само филе от патица. Ако сте решили да направите елегантна романтична вечеря вкъщи, е добре да предвидите и подходяща салата, както и елегантен десерт. Предложенията на Mate Kitchen за салата са три – зелена салата със синьо сирене и ягоди, крушова салата с козе сирене и салата с круши и хрупкав бекон. Безапелационният фаворит сред десертите е шоколадовото суфле.
При готвенето на филето се отделя доста мазнина. Не я изхвърляйте. Прехвърлете я в чиста купичка, покрийте я с опаковъчно фолио и я приберете в хладилника. Ще я ползвате за следващо готвене. Пържените в патешка мазнина картофи са особено вкусни. Можете да я добавите и когато правите пиле с ориз.
Начин на приготвяне:
Оставете патешкото филе на стайна температура за 1 час, след което попийте с кухненска хартия влагата и ако има отделена кръв.
С остър нож разрежете филето откъм кожата на ромбове. Посолете от двете страни.
Загрейте тиган с дебело дъно и незалепващо покритие на умерена температура и поставете филето с кожата надолу.
Следете дебелината на подкожната мазнина. Тя трябва полека да се стопи и да остане тънък слой. Периодично поливайте филето с мазнината, която се отделя в тигана.
Гответе от страната на кожата в продължение на 7-8 минути и обърнете патешкото филе. Гответе го 3 минути от другата страна.
Извадете патешкото филе в чиния и го завийте плътно с алуминиево фолио. Докато месото си почива, пригответе соса.
1. Разбъркайте горгонзолата със сметаната в касерола. Сложете на котлона и варете 7 минути, докато сиренето се стопи в сметаната. От време на време разбърквайте. Когато сосът се сгъсти, добавете орехите и нарязаните на дребно сини сливи и разбъркайте. Изключете котлона.
2. Нарежете патешкото филе на тънки филийки и по желание запечатайте всяко парченце за секунди на силен огън от всяка страна. Аранжирайте месото в чиния и полейте със соса.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа синьо сирене, което може да предизвика алергични реакции.