250 г фетучини
2 с.л. зехтин екстра върджин
12-15 бр. миди "Сен-Жак" (по възможност с хайвер)
2 скилидки чесън
1 малка червена люта чушка
6 слайса гуанчале, панчета или бекон
1 малка тъмнозелена тиквичка
3/4 ч.ч. бяло вино
25 г масло
3 стръка магданоз
1/2 лимон, сок
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Поръсете мидите със сол и 1 с.л. зехтин и хубаво ги втрийте в тях. Поставете мидите в голям, силно нагорещен тиган и ги запечатайте от двете страни за не повече от 10-15 секунди от всяка страна. Прехвърлете мидите в чиния.
2. Сварете фетучините "ал денте", сопред указанията на пакета.
3. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки, а лютата чушка - на ситно. В тигана от мидите сипете 1 с.л. зехтин и запържете в него чесъна, лютата чушка и нарязаното на тънки лентички гуанчале. Запържете до златисто, като разбърквате често.
4. С помощта на ренде тип Мандолина нарежете тиквичката на тънки кръгчета. Нарежете стъблата магданоз на много тънко. Добавете всичко в тигана и разбъркайте. Деглазирайте с бялото вино. Изчакайте то да се редуцира до 1/3 и добавете маслото. Изстискайте и лимона. Разклатете тигана енергично няколко пъти.
5. Добавете сварените фетучини с малко от водата от варенето. Върнете мидите в тигана и разклатете 5-6 пъти тигана. Дръпнете от огъня и добавете нарязаните листа магданоз. Разбъркайте и сервирайте.