фарфале - 500 гр
кисело мляко - 400 гр
авокадо - 1 бр
лимони - 1 бр
лук голяма - 1 глава
целина малка - 1 глава
чесън - 2 скилидки
люти чушки - 2 броя
каперси - 1,5 ч.л.
зехтин екстра върджин - 4 с.л.
бяло вино сухо - 1 с.л.
магданоз - 2-3 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Ако ви трябва бърза вечеря със свеж и приятно лютив вкус, това фарфале със сос от кисело мляко и авокадо ще ви допадне. Ако искате да изненадате гостите си със семпло и ефектно предястие, това отново е правилната рецепта. Тази рецепта на Mate Kitchen не изисква почти никаква термична обработка, обикновени продукти и елегантен вкус, а се приготвя за по-малко от час.
Фарфале са един от най-популярните видове паста, чиято история ни връща назад в XVI век и северните региони Ломбардия и Емилия-Романя. Тези макарончета се отличават с характерната си форма. Често ги наричат пеперудки, панделки или папийонки. Думата идва от италианското farfalle, което означава пеперуда. Подходящи са за студени и топли салати, както и за рецепти с по-малко и гъст сос.
Можете да си направите тази рецепта с паста на практика по всяко време на годината. Единственото по-специално изискване е лютото чушле да бъде червено, защото има сладникав вкус и не е така остро като зелените, съветват от Mate Kitchen. Усещането подчертано е за свежест и порция фарфале със сигурност няма да ви натежи на корема. Киселото мляко, авокадото в лимонов сок и каперсите носят различен тип киселинност, която се съчетава много добре с хрупкавата целина и лютото чушле. Ако искате само да загатнете пикантност, отстранете жилките и семките. Ако обичате да ви е люто, ги запазете. Изборът е изцяло ваш.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в половината зехтин на средно силен огън докато чесънът стане светлозлатист.
2. Добавете виното и дръжте на огъня докато се изпари.
3. Сварете фарфалето в голяма тенджера с подсолена вряща вода. Трябва да е ал денте.
4. Обелете авокадото, извадете костилката и го нарежете на кубчета. Поръсете го с лимонов сок, за да не потъмнее.
5. Разбийте киселото мляко с останалия зехтин в голяма купа. Поръсете със сол и пипер. Добавете нарязаните на тънко люта чушка и целина, каперсите и магданоза.
6. Изцедето фарфалето и го размесете с киселото мляко. Добавете лука и авокадото, разбъркайте отново и сервирайте.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.