За фалафелите:
700 г сладки картофи
15 г смлян кимион
15 г смлян кориандър
5 г канела
7 г кайенски пипер
1 скилидка чесън
200 г варен нахут
0.5 лимон
настъргана кора и сок
10 г прясна мента
10 г магданоз
50 г сусамови семена
сол и черен пипер
125 г брашно
За салатата:
200 г сварена киноа
200 г краставици
200 г домати
50 г магданоз
25 г прясна мента
2 лимона
настъргана кора и сок
100 мл зехтин екстра
сол на вкус
За соса:
100 г сусамов тахан
150 г кисело мляко
1 лимон
сок
15 мл зехтин екстра върджин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Измийте и подсушете сладките картофи и ги сложете в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
2. В купа начупете с ръце зърната нахут. Настържете обелената скилидка чесън и кората на лимона. Изтискайте сока на лимона. Добавете всички смлени подправки и нарязаните на ситно пресни. Добавете брашното и обелените печени сладки картофи. Намачкайте ги, а след това разбъркайте сместа. Овкусете със сол на вкус.
3. Оформете топчета от сместа (по 50 г) и оваляйте всяко в сусам. Подредете фалафелите в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.
4. За соса смесете сусамовия тахан, киселото мляко, лимоновия сок и зехтина. Овкусете със сол и разбъркайте до хомогенност.
5. За салатата сложете сварената киноа в купа. Отстранете семките на краставиците и доматите и ги нарежете на ситно. Добавете ги при киноата заедно с нарязаните на ситно магданоз и мента. Настържете фино кората на лимоните и изтискайте сока им. Овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте добре.
6. Сервирайте фалафелите върху канапе от салата табуле, поръсени със сос и гарнирани с арабски питки, лют сос и зелена салата.