Необходими продукти:
1 кръгъл хляб с дебела кора (около 500 г)
300 мл животинска сметана
300 г козе саламурено сирене
100 г бекон
80 г краве масло
4 яйца
бялата част от 4 стръка праз
4 стръка мащерка
2 скилидки чесън
2 с. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
С нож за хляб се изрязва капак от хляба, а вътрешността се издълбава, като се внимава да не се пробие дъното.
Маже се с половината от маслото.
Запича се за около 8 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, не трябва да става златист. Изважда се.
Празът се реже наедро и се задушава под капак с 50 мл вода и останалото масло. Трябва да остане на мазнина и да започне леко да се запържва. Овкусява се със сол и черен пипер.
Хлябът се маже с горчицата.
Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух съд. Когато стане златист, към него се добавят наситнените скилидки чесън. Пържат се за кратко и съдът се дърпа от огъня.
Яйцата се разбиват със сметаната. Около 2/3 от сиренето се натрошава в яйчената смес.
Прибавят се празът, беконът и накълцаната мащерка. Разбърква се.
Хлябът се пълни със сместа и се поръсва с останалото сирене.
Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 25 минути. Плънката не трябва да е течна в средата.
Охлажда се около 20 минути, нарязва се и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка